fbpx

Systemen tapijt reinigen

Systemen tapijt reinigen Bekijk hier welke het best bij u past!

Neem nu contact op!

truckmount

Als specialist in het reinigen van vloerkleden en tapijten kunnen wij elke manier van tapijt reinigen inzetten. Ter informatie hebben wij de gangbare systemen tapijt reinigen voor u op een rijtje gezet, ook met uitleg over de Sinner-cirkel: van shamporellen tot het gebruik van een stoomreiniger:

Tapijt reinigen met Truckmount

Tapijt reinigen Truckmount wordt gezien als het meest krachtige systeem van tapijt reinigen. In de Verenigde Staten is het gebruikelijk om jaarlijks een bedrijf uit te nodigen om het tapijt te reinigen. In de meeste gevallen wordt dit met een Truckmount uitgevoerd. Sinds de jaren 80 vindt ook in Nederland reiniging met een dergelijke units plaats. Het is niet alleen de snelste manier van reinigen (tot ca. 150 m2/uur) maar ook de meest intensieve tapijtreiniging. Steeds meer bedrijven die zich bezighouden met tapijtonderhoud stappen over op het gebruik van een Truckmount.

De in de bestelbus ingebouwde unit wordt aangesloten op uw wateraansluiting voor wateraanvoer. De unit warmt het water op tot de ingestelde temperatuur. Het opgewarmde water wordt onder regelbare druk in het tapijt geïnjecteerd en tegelijkertijd weer krachtig afgezogen. Zowel kleine als grotere vuildeeltjes worden hierbij uit het tapijt gespoeld. Het is dan ook de methode van tapijtreiniging met het grootste transport van vuil door de grote hoeveelheid water die gebruikt wordt. Tapijt reinigen met Truckmount heeft praktisch altijd de voorkeur. Wij streven naar minimale milieubelasting door de andere factoren dan chemie binnen de Sinner-cirkel te optimaliseren. Toepassing van chemie wordt tot een absoluut minimum beperkt of zelfs helemaal overbodig!

Voor deze zeer intensieve reinigingsmethode beschikken wij op dit moment over 3 krachtige units voor het grondig reinigen van grote oppervlakken. Met deze Truckmount units kunnen probleemloos afstanden tot 150 meter overbrugd worden met acceptabele droogtijden. Dus ook in een project van grote afmeting, kan de manier van tapijt reinigen met Truckmount probleemloos worden toegepast. Per dag of nacht kunnen wij op één locatie tot ca. 4000 m2 tapijt reinigen.

Elke dag wordt deze manier van grondig reinigen door ons toegepast, mede op aanbeveling van vele tapijtfabrikanten. Lees hier verder over onze manier van tapijt reinigen.

Tapijt reinigen portable machine

Tapijt reinigen portable machine zullen wij toepassen wanneer inzet van Truckmount niet gewenst of mogelijk is. Deze sproei extractie methode van tapijt reiniging is grotendeels hetzelfde als reiniging met een Truckmount unit. Toch zijn er enkele nadelen: het vermogen om schoon water te injecteren en het vuile water af te voeren is beduidend minder. Hierdoor wordt een lager eindresultaat bereikt en toepassing van deze manier van tapijt reinigen kent een langere droogtijd. Tapijt reinigen met een portable machine geeft echter een beter resultaat dan een reiniging met het bonnet systeem, De benodigde tijd voor het bereiken van een fraai resultaat is beduidend langer door het lagere spoelvermogen en het bijvullen van water en afvoeren van vuil water.

De aanwezigheid van een verwarmingselement op de portable machine biedt de mogelijkheid om het water versneld op te warmen. Deze heat box moet afzonderlijk op een 16 Ampere gezekerd stopcontact worden aangesloten.

Tapijt reinigen met bonnet methode

Tapijt reinigen bonnet systeem (ook wel koolzuur methode genoemd), is maar zeer beperkt toe te passen. Vanwege sommige producteigenschappen van het te reinigen tapijt is deze methode lang niet altijd gewenst. Denk bijvoorbeeld aan naaldvilt, de horizontale vezel leent zich uitsluitend voor sproeiextractie. Bovendien, op wollen en katoenen kwaliteiten wordt vaak onmiddelijk een onherstelbaar aspectverlies veroorzaakt. Daarnaast is de hoeveelheid vuil die bij deze methode van tapijtreiniging wordt opgenomen minimaal. Wij geven de voorkeur om te reinigen met een truckmount, omdat deze machine de meest intensieve reiniging biedt.

Bij sommige synthetische tapijtgarens biedt deze methode echter optisch een behoorlijk resultaat. Wij beschouwen een dergelijk reinigen van tapijt als tussenbeurt.

bonnet

Benieuwd naar onze mogelijkheden?

Systemen tapijt reinigen

Host tapijt reinigen

Host tapijt reinigen (met droge poeder) is niet aan te raden. Het transport van vuil is zeer gering. Daarnaast blijft al gauw 15% van het aangebrachte poeder achter, wat een versnelde hervervuiling tot gevolg kan hebben. Sommige tapijtvezels worden met het dit systeem van tapijt reinigen helaas onherstelbaar beschadigd.

Bijkomend nadeel is dat de poeder restanten op schoenen, plinten en meubilair handmatig verwijderd moeten worden.

Tapijt reinigen shamporellen

Shamporellen is eigenlijk een geheel achterhaalde methode. Er wordt schuim in de vloerbedekking gewreven wat vervolgens op moet drogen tot poeder. Dit poeder wordt vervolgens met het losgekomen vuil opgezogen. Nadeel is dat er gemakkelijk restanten in het tapijt achterblijven, wat versnelde hervervuiling van de vloerbedekking tot gevolg heeft. De praktijk leert dat het resultaat van deze methode zeer minimaal is. Wij zullen nooit gebruik maken van deze methode. In nagenoeg alle gevallen van tapijt reinigen passen wij tapijt reinigen met Truckmount toe.

Bijgaande foto geeft een indruk van onze poging om een geshamporeld projecttapijt te herstellen middels intensief spoelen. De door onze collega aangehouden dosering bleek duidelijk te hoog gezien het feit dat de versnelde hervervuiling reeds direct begon op te treden

hosttapijt-170×225
shamporellen-169×225
sinner-cirkel

Tapijt reinigen met stoom

Tapijt reinigen met stoomreiniger is sterk af te raden. Eventueel aanwezige vlekken worden door de veel te hoge temperatuur gefixeerd en zijn dan niet of alleen met speciale middelen verwijderbaar. Bij reinigen met een stoomreiniger op wollen kwaliteiten vindt er een onherstelbare beschadiging plaats van het poolmateriaal en is krimp onvermijdelijk.

 

De Sinner-cirkel

De diverse systemen tapijt reinigen zijn te relateren aan de Sinner-cirkel. Deze is van toepassing op alles wat met schoonmaken, dus ook met het reinigen van tapijt, samenhangt. Een voorbeeld is het doen van de vaat. Zonder de optimale relatie tussen wasmiddel (chemie), warm water (temperatuur), inweken (tijd) en het schrobben met een afwasborstel (actie/beweging) zal het eindresultaat beduidend minder zijn.